1 jan.: Een Duits jachtvliegtuig stort neer tussen Borger en Bronneger. De piloot wordt gedood.
7 jan.: Seyss lnquart houdt een onheilspellende radiorede. Alle mannen tussen 17 en 40 jaar zullen naar Duitsland worden gedeporteerd.
11 jan.: Landwachters, vergezeld van twee militaíren arresteren de heer H. Meijeringh, gemeente-architect van Borger (de heer Meijeringh was één van de 116 slachtoffers, die bij Woeste Hoeve werden gefusilleerd op 8 maart)
13 jan.: Te Borger worden gearresteerd de heren Dr. G. Geertsema, veearts, zijn assistent Molzmüller en G. Egberts. Dr. Geertsema is in Duitsland omgekomen.
18 jan.: In het Drouwenerzand wordt begonnen met hetvellen van bomen om er generatorbrandstof van te maken. Omdat scheepvaart wegens de vorst onmogelijk Ís, moet het hout met gevorderde paarden en wagens naar Stadskanaal worden vervoerd, waar het verwerkt wordt.
24 jan.: Grote koppels in Zuid-Oost Drenthe gevorderde paarden worden via Borger langs de weg over de Hondsrug afgevoerd.
27 jan.: Boeren uit Borger halen met paard en wagen 90 evacué’s uit Noord-Limburg van Assen, waar ze via Nieuwe Schans zijn aangekomen. De stakkers zijn door en door verkleumd. Een 58-jarige vrouw sterft bij aankomst in Borger van uitputting.
29 jan.: Boeren uit Borger halen met paard en wagen opnieuw evacué’s (100) uit Assen op. Deze zijn afkomstig uit Venlo. De twee dagen tevoren aangekomenen zijn inmiddels ondergebracht te Buinen en Ees.
31 jan.: Nogmaals arriveert een transport Limburgse evacué’s in Borger. Hieronder schuilt een aantal woonwagenbewoners uit Venlo, die luizen hebben en aan schurft lijden. Borger heeft nu ongeveer 400 Limburgers opgenomen.
3 feb.: Een luchtvloot van 2300 vliegtuigen trekt over Drenthe naar Berljjn.
10 feb.: ’s Middags dondert een ‘eskadrille van acht jachtvliegtuigen heel laag over Borger, vliegend naar het Westen. Het heet dat zij pamfletten hebben afgeworpen, waarop vermeld staat: ‘Met ons achten kunt ge ons elke dag verwachten’. Langs de grote weg over de Hondsrug en de weg Borger-Rolde moeten ‘Splitterboxen’ worden gemaakt. Er is grote haast bij. Deze splitterboxen waren vluchtplaatsen voor het autoverkeer bij vliegtuigaanvallen. Zij bestonden meestal uit 3 aardenwallen met de opening naar de weg gekeerd. De as maakte een hoek van ongeveer 30 graden met de as van de weg. Een camouflagenet voltooide veelal het geheel.
13 feb.: Feldwebel Nohle, een verbindingsman tussen de Beauftragte en de gemeentehuizen komt in Borger en deelt mede, dat stuwdammen in de Hunze moeten worden gemaakt vanaf de grens Borger, Gasselte tot het Zuidlaardermeer, teneinde een inundatie mogelijk te maken in de westelijk van deze rivier gelegen oeverlanden. Er zullen 4 officieren en 4 minderen voor dit werk gevonden moeten worden (maar dit hele plan is onuitgevoerd gebleven).
19 feb.: ln verband met de ontruiming van het krankzinnigengesticht Dennenoord te Zuidlaren worden vele patiënten verplicht ondergebracht bij familieleden (zo komen er in de gemeente Borger drie).
20 feb.: De Feldgendarmerie die te Borger in de school ligt, vordert fietsen. Adviseurs hierbij zijn de buurtboerenleiders van Borger en Westdorp.
21 feb.: Borger wordt opgeschrikt door het bericht, dat veearts Geertsema niet meer terugkomt (lnderdaad Ís de heer G. in Duitsland omgekomen, zij het dan dat dit pas enige weken later zich heeft afgespeeld). Mevr. Geertsema krijgt deze dag om zeven uur aanzeggíng dat zij haar huís binnen een uur heeft te ontruimen. Landwacht uit Assen brengt dit bevel. Mevr. G. vindt een noodonderkomen in het dorp.
26 feb.: Bij Odoom wordt een vrachtauto op de weg naar Borger kapotgeschoten. Een koerier komt uit Assen het bericht brengen, dat Borger morgen of overmorgen 200 ‘Luneburgers’ kan verwachten en moet onder brengen. Er wordt bij gezegd, dat de reinheid veel te wensen zal overlaten! (‘Luneburgers’ was in Drenthe de gangbare naam voor NSB’ers, die na Dolle Dinsdag naar Duitsland waren gevlucht en die nu weer teruggezonden worden. Velen hunner schijnen op de Luneburgerheide te hebben gezeten. Vandaar de naam. Drenthe zat vol met deze mensen, de naam werd in de provincie algemeen gebruikt).
2 mrt.: De eerste ‘Luneburgers’ arriveren in Borger,112 in getal. Onder hen schittert de burgemeester van Capelle (N-Br.) die voor zijn benoeming tot burgemeester kantoorbediende was geweest.
3 mrt.: De afdeling der Sicherheitsdienst (10 à 12 man) díe te Borger in Hotel Bieze was gelegerd, deelt ten gemeentehuize mee, dat zij morgen naar het front gaat vertrekken. Eerste bestemming: Brummen. Een paar voerlui moeten hen wegbrengen. Het Hotel Bieze wordt niet vrij gegeven en blijft voorlopig leeg.
6 mrt.: Borger krijgt aanzegging van het NSB-evacuatiebureau te Assen dat er 100 ‘Luneburgers’ bij komen. Een uur later kondigt het gewone evacuatiebureau te Assen aan, dat er ook nog 30 niet-NSB’ers komen, die uit Smilde overgeplaatst moeten worden, daar hier op grote schaal ruimte moet worden gemaakt voor O.T.- werkers.
9 mrt.: Uit Assen vertrekt een transport van SS-gevangenen met onbekende bestemming. Postema, de beruchte NSB-hotelhouder uit Emmen, districtsleider van de NSB in Drenthe, komt in gezelschap van A. Boelens, de leider van het NSB-evacuatiebureau te Assen, naar Borger om aan te zeggen dat er 200 nieuwe ‘Luneburgers’ bij komen, waarvan de reinheid ook weer veel te wensen over zal laten. Er zullen te Assen 1800 arriveren, er valt dus niet aan te ontkomen, wat voor bezwaren men ook naar voren brengt. De Wehrmachtskommandant te Assen vindt goed, dat de ontvangst en ontluizing zal geschieden in het leegstaande Hotel Bieze. Postema, die anders vaak hoog te paard door Drenthe pleegt te paraderen, verplaatst zich bij deze gelegenheid op minder opzichtige wijze.
11 mrt.: Drie voerlieden uit Borger moeten 35 Duitse militairen van Assen ophalen, die naar Borger worden gedirigeerd in verband met een paardenvordering. Dit met een dikke stok achter de deur. Wie niet komt, krijgt geen schadevergoeding. Zo wordt aangekondigd tegen 14 maart. (Vordering is op 13 maart afgelast, de 35 militairen zijn tot 16 maart in Borger blijven hangen).
12 mrt.: De ‘Luneburgers’ in de gemeente Borger vertoevend zijn onderzocht op luizen en schurft. 330 van de 400 bleken onzuiver.
14 mrt.: Twee Feldgendarmen komen in Borger de ruimte opnemen in Hotel Bieze, het gemeentehuis, het arbeidsbureau en het distributiekantoor. Gevraagd waarvoor dat is, zeggen zij dat er Lazaretten in zullen komen. (Ook van dit plan is niets uitgevoerd).
16 mrt.: Het NSB-evacuatiebureau te Assen wil Borger weer 150 ‘Luneburgers’ toedelen. Het protest dat er reeds 1565 evacué’s in de gemeente zijn (w.o. 400 ‘Luneburgers’) helpt: het gaat niet door.
18 mrt.: Drie wagens ‘Luneburgers’ worden per tractor van Assen via Borger naar de gemeente Odoorn overgebracht. Twee officieren vorderen te Borger acht van de grote huizen voor de onderbrenging van 170 man van een ‘Nachrichtabteilung’ van de Luftwaffe. Een mast wordt opgericht, draden worden gespannen, het bos ‘Groot Heeze’ staat vol met auto’s van alle mogelijke soorten. Omwonenden merken, dat de telegraaftoestellen onophoudelijk werken.
20 mrt.: Drie Duitsers in burger, functionarissen van de NSDAP komen in Borger om kwartier te maken voor 70 man van de staf van het Rijkscommissariaat. Als hen wordt medegedeeld, dat de Luftwaffe hen al voor is geweest, verdwijnen zij. onverrichterzake.
22 mrt.: Vanaf Hotel Bieze wordt een militaire telegraaflijn gelegd naar Grolloo.
23 mrt.: Razzia in Borger door de SD van Rolde. De O.T. en de Landwacht om de vele gedroste O.T.-werkers weer op te pikken. De vrouw van de zieke monteur J. Fidder haalt een doktersverklaring en wordt door de Duitsers aangehouden. Op hun vraag hoe lang haar man nog ziek zal zijn, antwoordt zij: “Zolang jullie hier nog zijn, zorg maar dat ik vet, vlees, melk en eíeren voor hem krijg” en met een “goedendag” fietste zij van de verblufte Duitsers weg. Men hoort hen tegen elkaar zeggen dat die Hollandse vrouwen duivels gelijk zijn, maar zij laten de vrouw ongemoeid gaan.
24 mrt.: Oberarbeitsleiter Piltz komt met Hopman Heine van de Ned. Arb. Dienst (NAD) en een Oostlander naar Borger om maatregelen te nemen voor de bouw van stellingen langs de Hondsrug. Zij zijn reeds te Drouwen geweest, waar 140 NAD’ers zullen komen. Te Buinen moeten 400 man onderdak, te Ees 200.
26 mrt.: Officieren willen te Borger kwartier maken voor de Wehrmacht en horen vreemd op, dat de vorige dag door de NAD kwartier is gemaakt, ook in opdracht van de Wehrmachtskommandantur te Assen. Ondertussen is te Buinen al een luitenant aan het vorderen voor 1200 man.
29 mrt.: Borger beleeft de wonderlijke sensatie dat een onbekende, geheel onaangekondigd, komt voorrijden die verklaart de nieuwe burgemeester te zijn. Het is de heer H. van der Wil, geëvacueerd NSB-burgemeester van Oostkapelle op Walcheren. Hij toont een brief van de Commissaris van de provincie, waarín de benoeming en de beëdiging wordt bericht en de infunctietreding op dezelfde dag wordt bepaald (Deze benoeming kwam uit de lucht vallen, omdat wethouder T.E.H. Oosterwijk een verzoek om ontslag had ingezonden). Voor de volgende dag belegt de nieuwe functionaris direct een samenkomst met de Borgerder buurtboerenleider en met de groepsleiders van de NSB uit Buinen, Nieuw-Buinen en Drouwenermond. s’Middags komt te Borger bericht, dat de voorgenomen inkwartiering van NAD’ers te Drouwen niet door zal gaan. De troep zal naar Nieuw-Buinen gaan.
30 mrt.: Langs de weg over de Hondsrug op klaarlichte dag grote transporten militairen met autobussen naar het zuiden. Gelijktijdig gaat een stroom sjofel uitziende militairen met paard en wagens naar het noorden. Bij de te Borger vertoevende militairen is alarmtoestand. Een grote luchtvloot trekt over Drenthe naar Duitsland.
31 mrt.: Sozialreferent Brink bericht, dat de OT-werkers uit Borger werkzaam te Loon, wegens opheffing der Bauleitung Assen zullen worden ontslagen. Van hen moeten op 3 april 190 man naar Elp en Nieuw-Weerdinge voor stellingbouw.
mrt.45 De nieuwbakken burgemeester, die zich te Assen ophoudt, geeft telefonisch opdracht daarvoor in de eerste plaats het onderwijzend personeel aan te wijzen, omdat het onderwijs dat men in de gemeente Borger tot dusver nog gaande had gehouden met allerlei noodmaatregelen, nu is stopgezet. (Van deze plannen is niets meer tot uitvoering gekomen). Een enorme luchtvloot trekt wederom over Drenthe naar Duitsland.
1 apr.: Te Borger moeten Duitsers ingekwartierd worden bij boeren. Het blijken ‘Russen’ te zijn, althans halve wilden die in oververmoeide toestand en door en door vervuild zijn. ln de nacht van 1 op 2 april zomertijd. De klok 1 uur vooruit.
2 apr.: Op het gemeentehuis van Borger wordt inkwartiering aangekondigd van 320 Waffen SS’ers in Borger en Buinen tegen morgen. De Luftwaffe ontruimt een paar woningen. De springstofladingen worden onder de bruggen gelegd. Bewaking met mitrailleurposten ingesteld.
3 apr.: De Waffen SS komt te Borger aan,70 man sterk i.p.v. de aangekondigde 320. Zij eisen dat voor hen gevorderd zullen worden: 1 fiets, 8 zagen, 8 bijlen, 8 houwelen, 60 emmers, 15 bezems, 7 bedden of divans, 7 toilettafels, 20 schoppen. Verder moeten de drie woningen bij de brug worden ontruimd. De vordering van het materiaal wordt niet uitgevoerd, ten gemeentehuize betoogt men dat het er niet meer is en dit heeft succes. De NAD-hopman Heine vertrekt uit Borger, daar zijn manschappen per schip van Smilde rechtstreeks naar Boertange en Ter Apel zijn vervoerd. Als de schepen Borger passeren wil hij enkele vrouwen en kinderen, die ook mee aan boord zijn gegaan, achterlaten. Ten gemeentehuize weet men daar echter geen raad mee en zij blijven op het schip. De Nachrichtenabteilung der Luftwaffe verdwijnt overhaast uit Borger met achterlating van alle materiaal. Na het invallen van de duisternis enorm autoverkeer langs de weg, over de Hondsrug van Zuid naar Noord.
4 apr.: De Waffen SS vordert te Borger alle bruikbare fietsen, waarbij ze de woningen binnendringen, 50 burgers worden gedwongen bij de Eeserbrug stellingen te graven. Op de wegen bij de brug worden versperringen gebouwd met zeer nauwe doorgang waarvoor zwaar hout wordt toegepast. De hele dag trekken NSB-vluchtelingen naar het noorden, hun bagage op allerlei geïmproviseerde karretjes meevoerend. Zelfs wielen van autopeds worden hierbij gebruikt.
5 apr.: Eindeloze en ordeloze doortocht van Duitse militairen door Borger naar het noorden. De afdeling Waffen SS vertrekt met stille trom, waarbij 25 boeren worden gedwongen om de munitie te vervoeren. Een troep soldaten van Mongools uiterlijk komt oververmoeid in Borger aan en moet ingekwartierd worden bij boeren. Eén hunner koopt 5 eieren en betaalt met honderd gulden zonder geld terug te vragen, de anderen stelen als raven. Een gezelschap NSB’ers, gevlucht uit Oldenzaal en Emmen, passeert Borger. Het gerucht doet te Borger de ronde, dat de Engelsen te Coevorden zijn. Men verwacht hen nog dezelfde avond en wacht in uiterste spanning. Duitse militairen, gewapend met pantservoertuigen gaan in stelling bij de brug tussen Borger en Ees.
6 apr.: Te Borger wordt kwartier gevraagd voor 175 man in Borger zelf en 200 man in Buinen. Het heet, dat de soldaten uit Assen zullen komen, maar zij zijn nooit verschenen. Een Feldwebel eist te Borger hulp van 10 burgers om bommen (althans explosiva) te plaatsen bij de brug. Een groot aantal lege vrachtauto’s rijdt door Borger naar het zuiden. Naar het heet om troepen te halen, die in moeilijkheden zitten tussen Emmen en Coevorden. De 25 boeren die de munitie van de Waffen SS uit Borger hadden moeten vervoeren, komen veilig terug. Zij zijn vrijgelaten in Oude Pekela.
7 apr.: Te Borger komt een nieuwe afdelíng Luftwaffe aan. Zij demonteren wat toestellen met toebehoren, die de gevluchte Nachrichtenabteilung in de steek heeft gelaten.
8 apr.: Te Borger ‘groot alarm’ bij de Duitsers. Een geëvacueerde vrouw van een Nederlandse SS-man ziet bij westdorp enige parachutisten en waarschuwt de Duitse wacht in die buurtschap. Het gevolg is dat de Duitsers uitrukken en het hier tot een gevecht komt. Tegen 11 uur passeert een wipkar Borger, waarop drie gewonde parachutisten worden vervoerd. Een groep van de verzetsbeweging stuit op Duitsers, waarbij drie Duitsers worden gedood. Ook aan de weg Borger-Rolde zitten parachutisten. Om hierover inlichtingen te krijgen arresteren de Duitsers een aantal in die omgeving wonende boeren. Zij worden echter na korte tijd weer in vrijheid gesteld. ln Borger wordt het bevel afgekondigd, dat niemand zich op straat mag bevinden. De Beauftragte in Drenthe komt persoonlijk op het gemeentehuis te Borger, treft daar een ambtenaar aan en gelast deze de wacht bij de telefoon te houden.
9 apr.: Schermutselíngen bij Westdorp waarbij 2 Franse para’s gewond worden en in krijgsgevangenschap geraken. Worden overgebracht naar Borger. Op het Rolderveld sneuvelen twee Duitsers. Op het gemeentehuis te Borger komen twee landwachters permanent de wacht houden bij de telefoon tegen sabotage. Drie overvalwagens komen leeg in het dorp en worden daar bezet met militairen. Kennelijk gaat het tegen de parachutisten.
10 apr.: Bij de duitse militairen te Borger weer groot alarm, daar een grote luchtlanding wordt gevreesd. Hauptman Willke, commandant van de afdeling Luftwaffe, maakt zich gereed voor de aftocht. De NSB-burgemeester roept een paar ambtenaren naar het gemeentehuis en deelt hen mede, dat hij van de secretaris-generaal der beweging bericht had gekregen, dat hij de gemeente moest verlaten. Hij laat een brief achter, waarin hij de gemeente Borger weer overdraagt aan wethouder Oosterwijk, wiens opvolger hij 12 dagen tevoren was geworden. ln de auto van Hauptmann Willke, die vindt dat het tijdstip is aangebroken om de gemeente te verlaten, verdwijnt hij naar Groningen. Een paar Duitse militairen begeleiden door Borger twee gevangen Franse para’s. De bevolking heeft gelegenheid op te merken dat deze gevangenen zeer redelijk, zelfs vriendelijk worden behandeld.
11 apr.: Te Borger hoort men ’s morgens in het zuiden heftig vuren, waarbij geweer en mitrailleurvuur kan worden onderscheiden. De Duitsers zeggen de bewoners van de huizen tussen de brug en de Westdorperweg aan hun huizen onmiddellijk te ontruimeri, waaraan wordt voldaan. Tegen één uur verflauwt het vuren en houdt later geheel op. De Duitsers keren in grote getale van de Eeserbrug terug en maken alles gereed voor vertrek. ln het dorp gaat het gerucht, dat Borger door para’s geheel afgesneden zou zijn, op de weg naar Buinen-Stadskanaal na. De nacht gaat in zonder dat er verandering komt. De brug over het kanaal is nog intact. Duitsers ergens bij Borger moeten een bruikbaar paard hebben, hetgeen in het paardenland Drenthe tegen de veulentijd betekent, dat zij moeizaam hebben te zoeken naar een juiste merrie. Zij willen een landbouwer dwingen aanwijzingen hiervoor te geven. Deze weigert dit echter en uit ergernis steken de Duitsers een kapschuur in brand.
12 apr.: ’s Morgens staan bij de openbare lagere school te Borger drie stukken geschut, maar het blijft rustig tot ongeveer 12.30 uur. Dan wordt meegedeeld, dat de Eeserbrug de lucht in gaat. Vrijwel onmiddellijk daarna gebeurt dit inderdaad. Een paar minuten later barst een verschrikkelijk mitrailleurvuur los en als de bevolking nog maar nauwelijks in de kelders heeft kunnen kruipen, barsten reeds granaten in het zuidelijk deel van het dorp. De Duitse artillerie antwoordt, het is een hels kabaal, waar tussendoot hanen onophoudelijk kraaien en kippen aan één stuk door kakelen. Tegen vijf uur verstomt het vuren, slechts zo nu en dan een stoot mitrailleurvuur. Vele inwoners van Borger vluchten uit het dorp tijdens deze gevechtspauze, anderen besluiten te blijven omdat het elders wel even gevaarlijk kan zijn. Het schieten begint even later weer, maar men hoc)rt alleen geallieerde wapens, hetgeen de bevolking al heel duidelíjk weet te onderscheiden. Te 18.25 uur dringt de eerste patrouille het dorp binnen. Het zijn drie Polen, die zich alleen in het Duits verstaanbaar kunnen maken. Kort tijd later komt een patrouille van Fransen. ln het zuidelijk deel van het dorp blijkt de ravage nogal groot: de ambtswoning van de burgemeester is platgebrand, verscheidene andere woningen zjjn reddeloos geschonden. Er is zeer veel glasschade. Een paar koeien zijn in de stal gedood, maar persoonlijke ongevallen komen onder de burgerij niet voor. De verzetsbeweging bezet het gemeentehuis en rijdt met de autobrandspuit rond om NSB’ers te arresteren.Bij de brug staat een vernielde geallieerde carrier, waarin een Poolse korporaal is omgekomen. Omtrent de Duitse verliezen zijn geen gegevens bekend geworden.
13apr.: Mensen van de verzetsbeweging verbieden te Borger enkele ambtenaren om Oranje te dragen. Korte tijd later blijkt, dat dit buiten medeweten en tegen de wil van de leiding geschiedt. De heer Koornstra, hoofd van de bijzondere school, treedt op als plaatseíijke commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten en draagt in die kwaliteit de gemeentesecretaris op de secretarie weer op gang te helpen. Op diens vraag wie de stukken als waarnemend zal tekenen, antwoordt de heer Koornstra dat hij dit als plaatselijk commandant wel zal doen. Degenen die in de eerste opwinding ambtenaren onaangenaam hebben bejegend bieden hier later excuus voor aan. Er is veel drukte in en bij het gemeentehuis, ook al omdat een op de Duitsers veroverd kanon hier staat opgesteld,maar er wordt nog niet gewerkt, daar er te veel verwarring is.
14 apr.: Te Borger meldt wethouder Oosterwijk zich op het gemeentehuís en hoort daar, dat de commandant van de B.S. als waarnemend burgemeester optreedt. Een paar uur later blijkt echter dat dit op een verkeerde interpretatie der voorschriften berust. Nu burgemeester Doornbos ziek is, treedt de wethouder op als waarnemer. Omdat er veel verwarring heerst, zal er morgen een vergadering worden gehouden met vertegenwoordigers van het Militair Gezag.
15 apr.: Te Borger wordt een vergadering gehouden ter regeling van de waarneming van het burgemeestersambt. Namens het Militair Gezag zijn aanwezig majoor Bierens de Haan en kapitein Keunen. Aan wethouder Oosterwijk, mede ter vergadering aanwezig, wordt medegedeeld dat hij met de waarneming zal worden belast, behoudens hogere goedkeuring.
16apr.: Op verscheidene plaatsen in Drenthe, o.a in Borger worden de gevangengenomen NSB’ers tentoongesteld voor het samengestroomde publiek en gedwongen bv. het Wilhelmus te zingen en met een vlag in de hand te lopen. Deze vertoningen schaden zeer het aanzien der Binnenlandse Strijdkrachten en men verwijt de B.S.’ers dat zij dezelfde methoden toepassen die in de Duitsers zo werden veroordeeld. De excessen gaan echter niet zo ver, dat er NSB’ers het leven bij inschieten, al wordt veelvoudig uit het publiek de kreet gehoord: ‘sla ze dood’.
17 apr.: Op het gemeenthuis te Borger verschijnt andermaal majoor Bierens de Haan van het MG, vergezeld van luitenant Fey. Hij deelt mede dat, zonder dat de bedoeling voorzit om wethouder oosterwijk onaangenaam te zijn, in diens plaats de waarneming van het burgemeestersambt is opgedragen aan burgemeester Gaarlandt van Gasselte. De majoor had gaarne dit besluit aan wethouder Oosterwijk persoonlijk medegedeeld, maar de tijd ontbreekt hem nog naar Nieuw-Buinen te rijden en dus krijgt de districtscommandant van de BS. de opdracht de boodschap over te brengen.
29 apr.: Tengevolge van een bombardement komt bij Lübeck aan boord van het SS ‘Cap. Ancona’ o.a om het leven Dr. G. Geertsema, dierenarts te Borger.
Noot:
- Bewerking van de Drentse Kroniek van het bevrijdingsjaar, (samengesteld door Mr. G.A. Bontekoe) op basis van gegevens vermeld over de gemeente Borger door G. de Jonge, eerder gepublíceerd in Week in Week uit (17 en 24 april 1985).
- Auteur: G. de Jonge
- Bron: Borger in Oorlog – Een verzameling artikelen over de gemeente Borger in de Tweede Wereld Oorlog (1990)
- © Stichting Harm Tiesing
0 reacties