Rond 7, 8, 9 april 1945 werden ongeveer 700 Franse paraschutisten gedropt boven Drenthe. Dit gebeurde in het kader van de Operatie Amherst van het geallieerde leger om verwarring te stichten bij de terugtrekking van de Duitse Troepen.
Een kleine groep Franse Para’s para’s in de buurt van Westdorp, kwamen, op een stuk bouwland aan de weg van Westdorp naar Schoonloo, in vuurcontact met een groep vluchtende Duitse militairen. Bij dit gevecht kwamen drie Franse para’s om het leven en er waren enkele (zware) gewonden.
Voor de behandeling van deze gewonden kwam dokter Arend Kinds, in de oorlogsjaren huisarts te Borger, naar de gevechtsplek. Hij besliste dat deze gewonden afgevoerd moesten worden naar een ziekenhuis. Hij had het ziekenhuis te Assen op het oog. Onder zijn toezicht werden de gewonden op een boerenwagen geladen en afgevoerd naar Borger. In cafe Santing waren Duitse troepen gelegerd. Onderweg van Westdorp naar Borger kreeg de dokter problemen met de Duitse begeleiders. Met inzet van zijn eigen leven zorgde hij er voor dat de gewonde Franse Para’s niet zijn gefusilleerd. Elders bij dit verhaal vindt U het verslag van dokter Kinds over zijn problemen.
Regelmatig werd in de maand April aandacht besteed aan de de gebeurtenissen in 1945 aan de weg van Westdorp naar Schoonloo o.a. door de mensen die in de buurt nabij de gevechtsplek wonen. Maar er was nimmer een gedenksteen of iets dergelijks geplaatst. Dit jaar (2016) werd echter het initiatief genomen hier iets aan te doen.
Op zaterdag, 9 april 2016 is een kleine steen geplaatst met daarop de namen van de gesneuvelde Franse parachutisten. In de berm van de weg, is de steen geplaatst.
Hierbij waren aanwezig de initiatienemers, een groep Franse oud-parachutisten, een broer van een der gesneuvelden, afgevaardigden van de gemeente en de provincie. Ook waren er enkele jonge Franse parachutisten. Veel mensen uit de buurt gaven een grote blijk van belangstelling. De voorzitter van de initiatiefnemers heette alle aanwezigen welkom; hij memoreerde de gebeurtenissen en werden bloemen gelegd bij het monument. Ook door de buurt en andere afgevaardigden werden bloemen gelegd .
De eerder genoemde broer van een der gesneuvelde para’s voerde het woord en prees de bevolking uit de buurt voor hun toewijding, zowel in de moeilijke omstandigheden direct na het gevecht, als wel de getoonde aandacht bij latere bezoeken aan de plek van het gevecht. Door de Franse afgevaardigden en door de buurt werden bloemen gelegd onder het toeziend oog van de Franse oud-para’s. Na de kranslegging bracht de aanwezige vaandeldrager de vaandelgroet. Ook stond de Franse vlag nabij het monument. De trompettist blies de Last Post en het Franse volkslied.
Het geheel was een zeer indrukwekkende gebeurtenis die recht deed aan de geweldige inzet van alle Franse Parachutisten in naam van het geallieerde leger.
Hierbij nog een foto van alle bloemen bij het monument. Links van het monument ziet U een foto waarop de drie gesneuvelden staan afgebeeld.
In “Mijn herinneringen aan de tweede Wereld Oorlog” schrijf ik het volgende:
8 april 1945. Boven bijna heel Drenthe zijn honderden Franse parachutisten afgeworpen, dit om verwarring te stichten onder de Duitse troepen, opdat de bevrijding van Noord Nederland sneller zal verlopen. Dit bleek een succes te zijn .
8 april. Groot alarm bij de Duitsers.
Een geëvacueerde vrouw van een Nederlandse SS-er ziet bij Westdorp enkele parachutisten en waarschuwt de Duitse wacht. Gevolg: een gevecht waarbij 3 Fransen sneuvelen en enkelen gewond raken. De gewonden worden op een wipkar geladen, onder begeleiding van dokter A. Kinds naar Borger vervoerd naar het Duitse Hoofdkwartier in Café Santing . De Duitse commandant was van plan deze soldaten meteen te fusilleren. Dokter Kinds is, met gevaar voor eigen leven, voor hen in de bres gesprongen. Hij heeft de Duitse commandant gewezen op de rechten van krijgsgevangenen. De executie is niet doorgegaan. Dokter Kinds is daar later voor geprezen de de Franse autoriteiten.
Hiernaast volgt het verslag van Dokter Kinds.
0 reacties