1. Home
  2. |
  3. Tweede Wereldoorlog
  4. |
  5. Oorlogstijd
  6. |
  7. Operatie ‘Bodenplatte’

Operatie ‘Bodenplatte’

0 Reacties

Mijn naam is Harrie Koníng en ik woon in Stadskapaal. Sinds enkele jaren probeer ik onderzoek te doen naar de luchtoorlog boven Drenthe en Groningen. Het is mijn doel om zoveel mogelijk informatie over de toestellen en de bemanningen te verzamelen. Het betreft zowel geallieerde als Duitse toestellen en haar bemanningen. Een deel van het onderzoek richt zich ook op veldonderzoek, dat ook gedaan is bij de Focke-Wulf 190D van Willy Kunz en dat enkele fragmenten heeft opgeleverd van het vliegtuig en die heden en dage de stille getuigen zijn.

Op 1 januari 1945 stortte er rond 10.30 uur een vliegtuig neer ten noorden van de weg Borger-Bronneger. Van deze gebeurtenis is bij weinig mensen iets bekend en er is weinig over geschreven, dit in tegenstelling tot andere vliegtuigen welke in Borger en Bronnegerveen, namelijk een Engelse Wellington (Westdorp) en Amerikaanse B-17, neerkwamen. Het bleek op deze nieuwjaarsdag te gaan om een Duitse 1-motorige jager van het type Focke-Wulf 190D.

Wat was er gebeurd?

Op 1 januari 1945 lanceerde de Duitse Luftwaffe een groot offensief, welke in het diepste geheim was voorbereid en slechts bij enkele hooggeplaatste officieren bekend was. Het doel was de geallieerde vliegvelden in Frankrijk, België en Nederland met een low-level verrassingsaLanval te bestoken en zoveel mogelijk vliegtuigen op de grond te vernietigen om de geallieerde heerschappij in de lucht te stoppen. De codenaam van de operatie was Bodenplatte; het was de laatste grote offensieve operatie door de Luftwaffe tijdens de oorlog. De operatie had enkele successen, maar faalde uiteindelijk. Er waren veel geallieerde toestellen vernietigd op de grond, maar deze konden gemakkelijk weer worden vervangen. De Duitsers verloren echter veel toestellen en piloten, mede doordat de operatie zo geheim was en de Duitse luchtafweer niet op de hoogte was van deze operatie. Er werd meer dan 80% van de Duitse vliegtuigen door eigen luchtafweer Flak neergehaald en een van de piloten was de 21-jarige Gefreiter (korporaal) vlieger Willy Kuntz uit Keulen. Hij was deze ochtend vertrokken vanuit de basis bij Nordhorn Klausheide, in de bossen verscholen. Zijn eenheid, de 7e staffel van het JG 26 Jachtgeschwader), had de opdracht het vliegveld Brussel-Evere aan te vallen. Hij was sinds begin december 1944 bij deze eenheid en had zijn opleiding net achter de rug. Op dat ogenblik stelde een opleiding als Duitse vlieger vergeleken met de Amerikaanse opleiding niet veel voor: veel minder vlieguren, aangezien er tekort was aan brandstof en tactisch stelde het ook niet veel meer voor. In zijn algemeenheid kon een onervaren Duitse piloot landen en opstijgen, maar een luchtgevecht aangaan was een probleem. Op de terugvlucht naar zijn basis in Nordhorn raakte hij uit zijn koers; hij vloog te ver in noordelijke richting, de reden hiervoor is onduidelijk, wel is duidelijk dat ook Willy Kunz’toestel werd geraakt door zijn eigen luchtafweer en dat hij genoodzaakt was een buiklanding te maken op een glooiend oneffen veld en hierbij ook nog enkele boomtoppen raakte alvorens op de grond te landen. Het vliegtuig sloeg hierbij over de kop en Willy Kunz brak zijn nek en was op slag dood; het was zijn eerste missie. Langs de weg Borger-Bronneger lagen brokstukken van het vliegtuig, zoals in het Procesverbaal van Hendrik Veld en Herman van Aalderen van de marechaussee valt te lezen en er was schade aan twee percelen hakbosch. Het terrein werd afgezet door de afdeling Sicherheitsdienst Borger. Willy Kunz werd op 6 januari 1945 begraven te Esserveld in Groningen. Heden ten dage rust hij op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteijn. Vandaag de dag zijn er geen sporen meer te zien van wat er zich toen die dag heeft afgespeeld. Wel heeft veldonderzoek met behulp van een metaaldetector nog enkele aluminium fragmenten van het vliegtuig opgeleverd.

Vragen

Is het bij iemand bekend of er in Borger of omgeving Duitse luchtafweer heeft gestaan dat het toestel kan hebben geraakt? Waarschijnlijk een stelling met 20 mm kanonnen vierling. Nu was het droppingsveld Klonie ook dichtbij en een van de voorwaarden was dat er geen Duitse luchtafweer bínnen 800 meter mocht staan. Dus waarschijnlijk bevond de flak zich niet in deze omgeving. Zijn er ook foto’s van bekend die vlak na de crash zijn genomenen heeft iemand deze?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Auteur: Harrie Koning
De Zwerfsteen 2017/3