Met veel lawaai en geratel van rupsvoertuigen komen Poolse en Canadese soldaten ’s morgens vanuit de overnachtingsplaats Exloo weer in beweging. Ze vertrekken in drie delen: Eén richting Buinen, één over Eesergroen en één richting Ees. Het plan is om Buinen, Westdorp en Borger te bevrijden. Om 12.00 uur breekt zwaar artillerievuur los tussen de Duitsers en de geallieerden tussen Ees en Borger. In een snelle aanval vluchten de Duitsers de Eeserbrug bij Borger over en direct na de laatste Duitser vliegt de brug de lucht in.
Het is half één. Met vurende wapens naderen de Polen in hun carriers het Kanaal Buinen- Schoonoord. Ze worden teruggedreven. De tweede poging nu met een drietal Cromwell-tanks en opnieuw de carriers. Ze leggen een zwaar vuurgordijn aan. De vijand vuurt terug en vernietigt één der carriers die de brug bijna was genaderd. De eerste Polen springen uit hun voertuig midden in het helse vuur en ze bereiken in een snelle ren de vernielde brug. Ze kruipen over de verbogen resten naar de andere kant. Een klein groep kan het aan de andere, de Borgerzijde, bijna niet volhouden. De drie Cromwells nemen het nu over. Onder een rookgordijn trekken de Polen zich met hun gewonden terug naar de veilige zijde. In de kapotte carrier ligt de dode chauffeur korporaal S. Kowalczyk. Naast hem staan zijn laarzen. Uiteindelijk trekken de Duitsers zich terug en vluchten.
In de namiddag komen Eeser boeren kijken hoe het in Borger is afgelopen. Ze komen langs de vernielde carrier. Eén van de boeren neemt de laarzen mee. Goed voor achter de ploeg. Op één van de bijeenkomsten van Dikke Verhalen kreeg ik ze aangeboden. Op de jaarlijkse 12 april herdenkingsbijeenkomst in Buinen kwamen tot voor een paar jaar nog steeds een paar Poolse oudstrijders. Ik ben daar elk jaar aanwezig en kwam met hen in gesprek. Ze kwamen met een geheel onverwachte oplossing rond de laarzen. Lachend vertelden ze dat het wachtlaarzen waren met een stijve schacht. Dus niet om te lopen maar om niet met koude voeten op wacht te moeten staan. Ze hadden ze van de Duitsers gestolen, hun materiaal was beter! De laarzen worden bewaard als stille getuigen in het archief van de Stichting Harm Tiesing.
0 reacties